dissabte, 26 de març del 2011

Sèrie 4

Exercici 1

Responeu, de manera concisa, a les qüestions següents:
1.1. En fotografia digital és imprescindible tenir un bon coneixement de les utilitats i les característiques dels formats TIFF, JPG, O JPEG i GIF. Expliqueu les característiques i la utilitat de cadascun d'aquests formats.
TIFF: Es un format d'arxiu d'imatges amb etiquetes, que contenen a més de la imatge, les dades de les imatges en les quals s'arxiva l'informació sobre les característiques d'aquesta, que serveix per al seu tractament posterior.
JPG O JPEG: És un format de compressió d'imatges tant en color com en escala de grisos amb alta calitat.
GIF: Format d'imatge d'arxiu que s'utilitza normalment per mostrar imatges amb color dins del "World WIDE Web". És utilitzat per la seva gran capacitat de compressió de la imatge.
1.2. Relacioneu cada objectiu fotgràfic amb l'efecte o característica corresponent:
-A: Ull de peix: 4 Deforma la imatge.
-B: Gran angular: 3 Exagera la perspectiva.

-C: Objectiu normal (50 mm): 1 No deforma la perspectiva.
-D: Teleobjectiu: 2 Redueix la profunditat de camp.
1.3. Quines utilitats té enregistrar una imatge amb una càmera digital de baixa resolució, o guardar-la amb un sistema de compressió amb pèrdua? Raoneu la resposta.




Exercici 2

OPCIÓ A

Els fotogrames següents pertanyen a la pel·lícula Casablanca, de Michael Curtiz (1941). Observeu-los atentament i responeu als apartats 2.1, 2.2 i 2.2.




2.1. Indiqueu a quin tipus de pla correspon cadascun dels dos fotogrames i, prenent com a referència el fotograma 2, dibuixeu els tipus de pla següents: primer pla i pla detall


-Fotograma 1: Primer pla
-Fotograma 2: pla general.

2.2. La pel·lícula Casablanca no segueix un ordre cronològic estricte; en un moment determinat, el protagonista recorda una antiga relació romàntica. Indiqueu i definiu el recurs del llenguatge audiovisual que es fa servir en aquest tipus de construcció narrativa i expliqueu els efectes visuals que s'hi poden aplicar.


-El recurs s'anomena flashback i consisteix en un salt enrere en el temps, del moment actual és passa a un moment que ja ha passat. es pot utilitzar una fosa, o bé es podrien utilitzar bafarades, també posar de cop la pantalla en blanc i que va tornant a la imatge que es recorda. Un altre seria posar el record en blanc i negre. la veu dels que parlen en el record ressona. o apropar la camera al protagonista que recorda fins el punt que es perdi la imatge d'aquest i empalmar amb el record també en imatges.


2.3. En el moment de l'estrena, Casablanca va ser concebuda fonamentalment com una pel·lícula de propaganda a favor de la intervenció dels Estats Units en la Segona Guerra Mundial, però amb el pas dels anys el film ha acabat sent considerat una obra mestra del gènere romàntic. Definiu el concepte gènere cinematogràfic i anomeneu i descriviu, com a mínim, cinc gèneres cinematogràfics.


-El genère cinematogràfic és el camp on englobem una pel·lícula segons la temàtica i el contingut d'aquesta, existeixen molt gèneres com:


-Acció és un gènere cinematogràfic on la història és explicada mitjançant acció física, oposada al diàleg. L'acció normalment implica els esforços individuals per part de l'heroi.


-El thriller és un gènere artístic present en la literatura, el cinema i la televisió. La característica comuna de les obres que pertanyen a aquest gènere és d'intentar provocar en l'espectador o el lector una tensió o angoixa psicològica a la idea d'allò que podria arribar als personatges.


-El drama en termes generals és una obra literària o una situació de la vida real que resulta complexa i difícil però amb un final favorable o feliç.


-La ficció és la creació de mons i històries imaginàries a partir de l'art. Aquests mons tenen els seus propis personatges i regles de versemblança, si bé sempre tenen una connexió amb la realitat, sigui perquè en prenen alguns elements de referència, o sigui perquè la contradiuen.

-El cinema d'aventures és un gènere cinematogràfic d'ampli abast, ja que engloba altres gèneres cinematogràfics com el western i la ciència-ficció. Mostra un món heroic de combats i aventures, on sol haver-hi molta acció i valors del mite.


OPCIÓ B


Observeu atentament la imatge següent:



2.1. Prenent com a referència aquesta imatge, definiu i dibuixeu els tipus de pla següents: pla picat, pla contrapicat i contraplà. Expliqueu quin ús narratiu tenen habitualment aquests plans.


-Pla picat: la mirada d'un espectador que està a les grades més allunyades.
-Pla contrapicat: com el futbolista mira a la gent de la graderia.
-Contraplà: la mirada del porter.


2.2. Especifiqueu i descriviu, com a mínim, tres tipus de transició de plans que es fan servir en el llenguatge televisiu.

1-Superposició de capes.


2-Barrido


3-Fosa de negre o blanc.


2.3. En la realització televisiva es pot cometre un error anomenat salt d’eix. Definiu aquest concepte i, prenent com a referència la imatge, dibuixeu una seqüència de quatre plans televisius en els quals es reflecteixi aquest error.


El concepte salt d'eix consisteix en el cas de la imatge anterior en passar de la visió que tenim nosaltres ara, del jugador d'esquenes i la cara del porter a passara a veure el porter d'esquenes i la cara del jugador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada